Bastionul Graft

Bastionul Graft
Localitatea:
Brasov
Judetul:
Brasov
Zona:
Transilvania

Edificiul construit între anii 1515 - 1521  avea un dublu rol: asigura legatura dintre oras si Turnul Alb si intarea apararea pe latura de nord a orasului.

In secolul XVI au fost captate apele care veneau din Şchei într-un canal (pe germană Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Bastionul Graft a fost proiectat aşadar ca o punte peste canal. El avea la bază o grosime de circa 4 metri şi era structurat pe două etaje şi un pod, dotate cu goluri de tragere şi guri de păcură păstrate până astăzi.  Va fi afectat, impreuna cu zidul de incinta, de inundatia produsa in ziua de 24 August 1809. Ulterior, in anul 1822, intreaga zona va fi refacuta, cand se vor construi si arce de sprijin din care se pastreaza astazi numai unul, celelalte doua fiind demolate in anul 1902.

Renovat în 2004 - 2005, înăuntrul bastionului s-a amenajat o secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov cu tematica „Meşteşugarii din Braşov - apărători ai cetăţii” şi un magazin de produse meşteşugăreşti, desfiinţat mai apoi.